Історія нашої бібліотеки.

  Навчаючись у школі кожен з нас усвідомив, що джерелом знань є КНИГА. Спростувати це твердження неможливо, бо саме завдяки книзі ми пізнаємо світ,учимося відрізняти добро від зла та приймати виважені рішення у дорослому житті. Книга - це і освіта. і наука, і розвага. І напевно дуже мудрою була та людина,яка першою здогадалася облаштувати бібліотеку.
            Історія нашої бібліотеки тісно повязана з культурно-просвітницьким життям села. Воно  повною мірою почало  розвиватися зразу після визволення села від німецько-фашистських загарбників 3 жовтня 1944 року. Відомий письменник Закарпаття Василь Фенич, разом із рідною сестрою Ганною поринули у творчу і громадську роботу. Він складає тексти для виступів художніх колективів, організовує у селі драмгурток, передплату преси, керує оркестром народних інструментів,пише плакати, збирає фольклор. У 1946 році В.Фенич пише: "Мої земляки встають, зустрічають творчою працею весну обнови,весну щастя, весну свободи, І скрізь на нашій вільній землі,кривдженій сотні літ, лине рідне українське слово, ленає невгамовна коломийка,ширяє широка, як воля, як душа народу, пісня."
        У1947 році в селі було відкрито хату-читальню де всього було 500 примірників книг. У січні 1955 року під №22 Іршавським районним відділом культури була зареєстрована сільська бібліотека. Протягом багатьох років бібліотеку очолювала добре знана в селі людина,рідна сестра Василя Фенича - Олексишина Ганна Юріївна. Вона прповодила величезну освітню роботу в селі,неодноразово обиралася депутатом сільської ради, прикладала максимум зусиль для збагачення книжкового фонду бібліотеки. Якщо у 1955 році в бібліотеці було всього 1250 примірників книг, то в 1977 році 9921 примірник. Дякуючи її зусиллям, і старанням літературознавця Закарпаття В.С. Попа, у 1965 році вийшла у світ перша і остання збірка новел В.Ю. Фенича "Мужність".
        З липня 1977 року завідувачкою бібліотеки було призначено Чепа Ганну Іванівну,бібліотекарем Павлище Марту Дмитрівну. Чепа Г.І. народилася 27 травня 1944 року в с.Загаття Іршавського району. З 1959 року проживає в нашому селі. Разом з чоловіком виховали двох дітей. Її дочка теж Ганна Іванівна уже більше 20 років працює у шкільній бібліотеці. Ганна Іванівна очолювала бібліотеку до травня 1999 року,до виходу на пенсію. З травня 1999 року завідувачкою бібліотеки було призначено Павлище Марту Дмитрівну, яка народилася 19 жовтня 1956 року.Закінчила Хустське культурно-освітнє училище у 1974 році, працювала бібліотекарем даної бібліотеки. Виховала двох дочок і сина.
      Романець Ольга Петрівна,бібліотекар, народилася 27 липня 1978 року. У 1997 році закінчила Ужгородське училище культури, до липня 1999 року працювала бібліотекарем юнацького відділу районної бібліотеки. Виховує трьох дочок.
      З 16 вересня 2011 року завідувачкою бібліотеки призначено Павлище Марію Михайлівну. Марія Михайлівна народилася 10 травня 1988 року в с. Ільниця. У 2010 році закінчила Київський національний університет культури і мистецтв.
        Бібліотека неодноразово нагороджувалася Грамотами, Почесними Грамотами . У 1985 році стала переможцем республіканського огляду роботи культурно-освітніх закладів по військово- патріотичному вихованню, приуроченого 40- річчю Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років і нагороджена дипломом першого ступеня.
     У 1991 році  із старого пристосованого приміщення бібліотек було перенесено у будинок культури "Шахтар". Бібліотека займає дві кімнати. У читальному залі є 10 читацьких місць. Приміщення бібліотеки газифіковано.
    На 1січня 2012 року книжковий фонд бібліотеки становить 11800 примірників. Бібліотека обслуговує 1485 користувачів в тому числі юнацтва 360, дітей 710.
        У 2010 році завдяки допомозі місцевої влади та спонсорській допомозі у бібліотеці проведено капітальний ремонт.
         Бібліотека постійно спавпрацює з національно-культурними товариствами, громаськістю села, органами місцевого самоврядування, бібліотеками шкіл села. Особливу увагу звертаємо на обслуговування інвалідів, ветеранів війни та праці, дітей позбавлених батьківського піклуванння.
                

Немає коментарів:

Дописати коментар